Pohádka o vitamínech Pohádka o Honzovi

Blíží se Mezinárodní den jódu: děti konzumují až pětkrát více soli, než by měly, varuje obezitolog

Přibližně 1–5 gramů soli denně je optimální množství pro děti v závislosti na jejich věku. Předškoláci i školáci však dostávají do těla až pětkrát více soli, než je zdrávo. „Děti pak mají větší žízeň. V důsledku toho konzumují přeslazené limonády, což společně s nedostatkem pohybu vede až ke čtyřnásobnému nárůstu obezity v ranném věku ve srovnání s minulou generací,“ uvádí odborník na prevenci, diagnostiku a léčbu obezity a metabolického syndromu MUDr. Jiří Pumprla, Ph.D., MBA, MPH, který převzal záštitu nad edukativním projektem Revírní bratrské pokladny, zdravotní pojišťovny Zdravě i hravě.  

V pondělí 6. března se uskuteční Mezinárodní den jódu, který upozorňuje populaci na nepostradatelnost tohoto prvku pro naše tělo. Zatímco dříve jej byl ve stravě nedostatek, od 50. let 20. století se jódem obohacuje kuchyňská sůl. „Tím prakticky vymizely nemoci mentálního vývoje související s nedostatkem tohoto prvku v prenatálním období či v ranném dětství. Přesto lze jód do těla dostat i jinou formou, například inhalacemi, pobytem u moře či v solné jeskyni,“ vysvětluje MUDr. Jiří Pumprla. 

Vzhledem k tomu, že až 70 % soli přijímáme v kupovaných potravinách, které jsou přesolené, doporučuje obezitolog zejména u dětí snížit domácí dosolování. „Uvědomíme-li si, že například 100 gramů balkánského sýra obsahuje 3,5 gramu soli a 100 gramů párků dokonce až 6 gramů soli, je třeba dětem domácí stravu nepřesolovat. Zvláštní pozornost bych určitě věnoval přípravě školních svačin,“ dodává MUDr. Pumprla. Konkrétní rady na přípravu dětských svačin stejně jako ostatní tipy na správné stravování se mohou děti i rodiče dozvědět během 32 přednášek projektu Zdravě i hravě v mateřských a základních školách a také v mateřských centrech Moravskoslezského i Zlínského kraje. V rámci projektu navíc v tuto chvíli probíhá soutěž O nejlepší recept na zdravou i hravou svačinku, kde si maminky mohou vyměnit cenné zkušenosti s přípravou školních pokrmů.

Zpět na Aktuality
Ilustrační foto

Dopřejte dětem pestrou a rozmanitou stravu, bohatou na ovoce a zeleninu, celozrnné potraviny, mléčné výrobky, ryby a drůbež. Nenechte děti se přejídat, ale ani hladovět – jíst by měly pravidelně 5-6x denně; velikost porce přizpůsobte jejich růstu, hmotnosti a pohybové aktivitě.

Ilustrační foto

Během dne má být strava rozložena do 4 až 6 denních dávek, přičemž hlavní jsou tři větší jídla - snídaně, oběd a večeře a k nim je vhodné dodat přibližně dvě menší svačinky. Většinu energetického příjmu by děti měly získat již v první polovině dne a pomyslným vrcholem by měl být oběd.